Guijuelo of Salamanca ham?

Geschiedenis en oorsprong van ham uit Guijuelo Salamanca

De uitwerking van Guijuelo Salamanca ham

Kenmerken van Guijuelo Salamanca ham

Guijuelo Salamanca ham vs andere Iberische hammen

Is de Salamanca-ham van Guijuelo de beste ter wereld?

Hoe koop ik Guijuelo Salamanca ham

Guijuelo of Salamanca ham?

We beginnen met het uitleggen van de reden voor de twee benamingen van de ham gemaakt in Salamanca met het DO Guijuelo-zegel.

De ham van DO Guijuelo wordt ongetwijfeld niet alleen in de stad Guijuelo gemaakt.

Deze populatie bevindt zich in de provincie Salamanca en de regio Castilla y León. Het heeft een bevolking van 6.000-8.000 inwoners en is het epicentrum van de productie van Iberische ham in het gebied.

In de gemeente zijn ongeveer 180 bedrijven die zich toeleggen op de Iberische ham- en varkensvleesindustrie. Om deze reden heeft Guijuelo een van de hoogste inkomens per hoofd van de bevolking in heel Spanje.

Hoewel de productie van Guijuelo-ham grotendeels in de provincie Salamanca valt, bleef de naam van de oorsprongsbenaming als DO Guijuelo. De faam van deze gemeente won het van de naam van de provincie.

Ham Guijuelo Salamanca

Ham Guijuelo Salamanca

Geschiedenis en oorsprong van ham uit Guijuelo Salamanca

Aan het begin van de 19e eeuw was Guijuelo een klein stadje in de bergen van Salamancan met een zelfvoorzienende economie gebaseerd op landbouw en veeteelt.

De geschiedenis van Guijuelo kent een cruciale gebeurtenis aan het einde van de 19e eeuw die alles veranderde. Er werd een treinstation gebouwd dat meerdere veranderingen in de regio teweegbracht. Aan het begin van de 20e eeuw arriveerden elektriciteit en riolering in Guijuelo.

Met de spoorweg kwam ook de mogelijkheid om gezouten hammen uit Galicië of andere delen van Spanje te brengen. In Salamanca en Guijuelo heerst een ideaal klimaat voor het drogen van ham. Het is om deze reden dat het in de loop van de tijd een referentiegebied werd in het kweken en genezen van hammen en schouders.

Kort daarna kwam de bouw van het slachthuis dat, samen met een belangrijke hambeurs, van Guijuelo een van de bakermaten van de Spaanse ham zou maken.

Pas in 1984 ontstond de Guijuelo Oorsprongsbenaming, waarmee deze gemeente wereldberoemd zou worden. Het was de eerste Iberico DO die werd gemaakt.

Sindsdien en tot in de 21e eeuw heeft Guijuelo Iberico ham een ​​wereldwijde reputatie opgebouwd als gastronomisch product.

Joselito-hammen worden gevonden in het Guijuelo-gebied, Salamanca. Deze ham, hoewel hij niet tot de DO Guijuelo behoort en evenmin als Iberisch gecertificeerd is, is wereldberoemd om zijn kwaliteit.

De uitwerking van Guijuelo Salamanca ham

DO Guijuelo-hammen in Salamanca worden gemaakt volgens de Iberische standaard en de certificering van de Guijuelo-benaming van oorsprong.

Het fokken van Iberische varkens voor Bellota-ham gebeurt in vrijheid en met vastgestelde verhoudingen van varkens per hectare. Deze beperking is erg belangrijk, zodat de ham een ​​hoog gehalte aan geïnfiltreerd vet en een hoogwaardige Iberische smaak heeft.

Het drogen van de hammen gebeurt in drogers in het gebied dat wordt begrensd door de DO Guijuelo. Het klimaat van het Guijuelo-gebied en de provincie Salamanca is perfect voor het drogen van Iberische hammen. Koude, lange en droge winters, samen met de sterke wind uit de bergen, zorgen ervoor dat de ham niet veel zout nodig heeft om te drogen. Door de hete en droge zomers is de infiltratie van vet in de ham hoger dan in andere delen van de Iberische ham en is Guijuelo-ham een ​​luxe voor het gehemelte.

Deze klimatologische kenmerken maken van Guijuelo het paradijs van de Iberische ham.

Ham Guijuelo Salamanca

Ham Guijuelo Salamanca

Kenmerken van Guijuelo Salamanca ham

Hoewel elke producent van Guijuelo-ham zijn expertise heeft in het kweken en produceren van ham, zijn er enkele algemene kenmerken die Guijuelo-ham onderscheiden van andere Spaanse Iberische hammen.

De belangrijkste kenmerken van Guijuelo Salamanca varkensvlees en ham:

Het Guijuelo-varken heeft lange, puntige oren die zijn ogen kunnen bedekken.

Vrij donkere, gladde huid met donker haar

lange en dunne neus

Zeer lange en gestileerde voor- en achterpoten

Het vlees van de ham is paarsrood tot roze van kleur.

Er is een grote hoeveelheid vet in het vlees geïnfiltreerd

Dankzij de natuurlijke voeding is meer dan 54% van het vet geïnfiltreerd in oliezuur.

Hoog gehalte aan vitamine E in vlees.

Hoe je ham te conserveren en te consumeren?

Hoe je ham te conserveren en te consumeren?

Guijuelo Salamanca ham vs andere Iberische hammen

Iberico ham van DO Guijuelo is een van de 4 Iberico DO’s die we in Spanje hebben.

De andere drie zijn DO Huelva, DO Los Pedroches, DO Dehesas Extremeñas.

Het belangrijkste verschil met de andere drie is dat DO Guijuelo-hammen worden gekenmerkt door een grotere hoeveelheid geïnfiltreerd vet dan de rest. Dit geeft ze een intense Iberische smaak, maar fruitiger en soepeler dan andere. De kleur kan ook iets meer roze zijn dan andere DO’s.

Deze bijzondere eigenschappen worden vooral gegeven door het fokken van de varkens en het klimaat in het droogproces.

Is de Salamanca-ham van Guijuelo de beste ter wereld?

Deze vraag heeft net zoveel antwoorden als er liefhebbers van Iberische ham zijn in Spanje en in de wereld. De Jabugo DO is ongetwijfeld het meest bekend vanwege het feit dat hij 5J onder zijn merken heeft, een van de bekendste wereldwijd.

Toch heeft de DO Guijuelo trouwe consumenten van zijn Iberische ham. Normaal gesproken koopt de consument van Guijuelo Salamanca ham altijd uit dit gebied.

Veel liefhebbers van Guijuelo-ham zeggen dat het ongetwijfeld de beste ter wereld is.

Jabugo 5J Ham, gastronomische claim

Jabugo 5J Ham, gastronomische claim

Hoe koop ik Guijuelo Salamanca ham

Om Guijuelo ham te kopen zijn er verschillende mogelijkheden.

1- Je kunt naar Salamanca gaan en langs Guijuelo gaan om een ​​of meerdere hammen te kopen voor een goede prijs.

2- In de meeste winkels die gespecialiseerd zijn in Iberische ham is er Guijuelo-ham. Het is belangrijk dat Iberische experts u adviseren. Ook al komt het uit Guijuelo, niet alle hammen zijn hetzelfde, evenmin zijn de curings, noch wat er achter de labels zit. Vertrouwen in uw Iberische hamverkoper is essentieel.

3- Als u Guijuelo Salamanca-ham online wilt kopen, raden we Jamonarium.com aan, zonder twijfel een referentie in de verkoop van kwaliteitshammen. Zij zullen u adviseren welke de beste Guijuelo-hammen zijn om te kopen op elk moment van het jaar en vooral welke het beste voor u is.

Het belangrijkste is dat je geniet van dit prachtige product dat we hebben, Guijuelo ham.