Het weiland is een bos gevormd door steeneiken, eiken, kurkeiken en gal-eiken. We kunnen deze habitat vinden in het zuidwesten van het Iberisch schiereiland. In Spanje bevindt zich bijna de helft van de hectare weiland in Extremadura. En vandaag praten we erover omdat het de ideale plek is voor het fokken van het Iberische varken.

Het is de plek waar de exemplaren van dit dier vrij grazen tijdens het mestseizoen (montanera), dat samenvalt met de tijd dat de bomen hun kostbare vrucht dragen: de eikel, die onze Iberische hammen die karakteristieke smaak geeft.

Een eik kan ongeveer 20 of 25 kilo eikels produceren en als we een algemene berekening maken, kunnen we schatten dat we ongeveer 50 eiken per hectare vinden. Met deze gegevens is het gemakkelijk voor te stellen waarom het Iberische varken hier zo gelukkig is en waarom het van vitaal belang is om deze omgeving te beschermen tegen landbouwactiviteiten en zo de continuïteit van dit ecosysteem te waarborgen.

Als je kunt, mis dan niet de kans om door dit natuurgebied te wandelen. U kunt genieten van de rust die dit kleine stukje natuur uitstraalt.