Wij nodigen u uit om het recept van “bigos” stoofpot  met serranoham, chorizo, rund- en kippenvlees te proberen. Het is een zeer gewaardeerd gerecht van Poolse keuken.
De betekenis en de samenstelling kan alleen worden vergeleken met paella in Spanje. Het verschil is, dat in plaats van rijst, de witte kool wordt gebruikt als basis van dat voedsel.

Ingrediënten:

Bigos met Serrrano Ham en Chorizo

Het hoofdbestanddeel: 1 kg zuurkool en 500 g rauwe kool.
150 gram spanish ham,
100 gram chorizo,
150 gram rundvlees,
100 gram van de kip
2 ui
2 tenen knoflook
2 rode peper
3 laurierblaadjes
50 g pruimen
100 g gedroogde paddenstoelen
500 gram tomatensaus
250 ml rode wijn

Voorbereiding:

Allereerst de paddestoel bouillon voorbereid terwijl Ze moeten worden geweekt 2 uur van tevoren.. De volgende stap is om de roerbak van ui, knoflook en rode peper, waarin het rundvlees en kippenvlees wordt toegevoegd om gebraden. Vervolgens bedekken alles met 2 glazen water en laat gedurende 45 min.

De zuurkool moet worden overgelaten in de zeef voor een tijdje, zodat het niet te veel vloeistof heeft en op deze manier verliest de sterke smaak te zuur. Voeg tenslotte de bouillon van geweekte paddestoelen en deze van het koken van het vlees, zodat de laurierblaadjes. Alles zal samen sudderen gedurende 60 minuten. Op hetzelfde moment, in een andere pot, koken we de fijngehakte Rohkohl tot het zacht is.

Voor Zuurkool “al dente” met de kool uit elkaar gekookt, voegen we de in blokjes gesneden ham, chorizo, pruim kruiden met zout en peper en tomatensaus om het terug te maken om te koken gedurende 30 minuten. Aan het einde voegen we gehakt rundvlees en kip en rode wijn tot de laatste 15 minuten te koken.

Verwijder het bereide gerecht uit het vuur om het te koelen. Dit recept geeft het beste resultaat na het verwarmen en koelen 2-3 keer, voor het serveren en genieten.