Het is misschien een vraag die u zich niet eerder heeft gesteld, maar u moet weten dat, hoewel ze allebei afkomstig zijn van de poten van varkens, er bepaalde kenmerken zijn die hen onderscheiden, en vandaag vertellen we u erover.

  • Om te beginnen is schouder wat we gewoonlijk de voorpoten van het varken noemen. Ze zijn dunner en minder vlezig dan de achterpoten of hammen. Terwijl een ham 70-90 cm hoog kan worden, zal de schouder zelden meer dan 75 cm bedragen.
  • Een ander verschil zit in het geschatte gewicht. Voor een schouder is dat 4 tot 6 kilo, terwijl we, als we het over een ham hebben, durven zeggen dat het gebruikelijke gewicht tussen de 6 en 9 kilo ligt.
  • Door de configuratie van de schouder zal de vet-tot-botverhouding 60% zijn, en door de vorm van de botten zal het altijd moeilijker te snijden zijn dan een hambeen.
  • Wat betreft de smaak. De schouder heeft altijd de neiging om een ​​intensere smaak te hebben, dichter bij het bot te zijn en meer vet te hebben. In plaats daarvan zal de ham altijd veel meer gevarieerde nuances hebben.
  • We eindigen met een ander verschil: de genezingstijd. De schouder zal, omdat hij meer bot heeft, een kortere genezingstijd hebben dan die van ham, dus hij zal altijd een lagere prijs hebben. Hoewel het 12 tot 36 maanden duurt om een ​​schouder te genezen en om een ​​hambeen te genezen, kunnen de tijden variëren van 15 tot 48 maanden.


En wat weet u nu van de verschillen, weet u niet welke u moet kopen?

Nou, het is niet ingewikkeld. Als het erom gaat u te helpen kiezen tussen ham of schouder, moet u uw leverancier de volgende informatie verstrekken: mensen die het gaan consumeren en de tijd waarin u dat gaat doen. Als u op de juiste plaats bent, zullen zij u correct adviseren over de ene of de andere optie.

Wat je ook kiest, we hopen dat je ervan geniet.

Tot de volgende post!