Hallo vrienden! Als je een worstliefhebber bent zoals ik, heb je je vast al vaker afgevraagd: wat is het verschil tussen chorizo en chistorra? Nou, in dit artikel ga ik uitleggen wat chorizo is en hoe het verschilt van chistorra. 

De geschiedenis van chorizo gaat lang terug. Aangenomen wordt dat het door de Romeinen naar Spanje is gebracht toen zij het land veroverden, en het is een hoofdbestanddeel van de Spaanse cultuur geworden. In de loop der jaren is het overal in het land gemaakt en geëvalueerd. Volgens verschillende regionale recepten is het gebaseerd op gehakt met varkensvet en verschillende soorten gedroogde pepers. Ook laat men het enige tijd rusten, waarna het in natuurlijke of kunstmatige darmen wordt gestopt en als volgt wordt bereid:

  • We kunnen het op verschillende manieren bereiden, gegrild, gebakken of gekookt in olijfolie.Het kan ook worden gebruikt als ingrediënt in paella’s of gekookt op de grill. 

Chistorra is een relatief nieuw product, aangezien het aan het eind van de 19e eeuw in Baskenland werd geïntroduceerd. Het is een soort chorizo die afkomstig is uit Baskenland, Navarra en La Rioja. 

Het bestaat hoofdzakelijk uit varkensvlees, hoewel er ook rundvlees en/of lamsvlees in kan zitten. Meestal wordt de worst gemengd met kruiden zoals paprika, nootmuskaat, tijm of kaneel om hem meer smaak te geven. De worst wordt in een natuurlijke darm gewikkeld alvorens te worden gestoofd.

  • De beste manier om chistorra te bereiden is om het eerst een paar minuten in water te koken en daarna te sauteren. 

Het belangrijkste verschil tussen chorizo en chistorra is de grootte, want chorizo is groter en steviger. Chistorra is een dunne, lange worst die voornamelijk van gehakt wordt gemaakt. Om te zien welke soorten er zijn.sKortom, chorizo en chistorra kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. De smaak en textuur geven de gerechten een uniek karakter, dus aarzel niet, probeer ze en u zult hun onvergelijkbare smaak waarderen! Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.