Wie heeft de heerlijke Iberische ham niet geproefd? Deze heerlijke smaak, die al onze zintuigen bereikt. Beginnend met de geur en de smaak, hoe meer je eet hoe meer je wilt en ook hoe meer je ervan geniet, het is onvergelijkbaar.

Geschiedenis en oorsprong van Iberische ham

Maar weet je eigenlijk wel waar deze lekkernij vandaan komt? Onze Iberische ham, die alleen in Spanje en sommige delen van Portugal te vinden is, is onze meest gewaardeerde culinaire schat. Het heeft een lange en fascinerende ontstaansgeschiedenis. Volgens de geschiedenis waren de Romeinen in de XV eeuw de eersten in de regio die varkens fokten en Iberische ham verkochten. De Romeinen waardeerden zowel het vlees als het vet van Iberische varkens. Ze begonnen ze te eten tijdens hun banketten en feesten op speciale dagen. In de loop der eeuwen werden het fokken van Iberische varkens en de techniek van het pekelen van hammen verbeterd tot ze hun huidige uitmuntendheid bereikten.

Hoe wordt authentieke Iberische ham gemaakt?

Authentieke Iberische ham is een kunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het begint met de selectie van het varken, dat van het Iberische ras moet zijn. zoals de Jamón de Bellota, die in het wild wordt gefokt en zich uitsluitend voedt met eikels en natuurlijk grasland. Daarna wordt het geslacht en geslacht gezouten en gerijpt in natuurlijke droogschuren.

Het rijpen is de belangrijkste fase omdat het twee tot vier jaar kan duren, afhankelijk van het hamras en ook van de grootte. Tijdens het droogproces heeft de ham een gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid. Door dit proces kan de ham zijn volle smaak, aroma en textuur ontwikkelen.

De toekomst van Iberische ham

De toekomst van Iberische ham is ongetwijfeld onzeker. Sommige factoren kunnen echter positief zijn voor de ontwikkeling ervan. De nieuwe technologie die momenteel wordt gebruikt, maakt het productieproces veel gemechaniseerder en helpt dus om efficiënter hammen van hogere kwaliteit te produceren. Daarnaast zou de groeiende vraag naar kwaliteitsproducten die de afgelopen jaren is waargenomen de consumptie van Iberische ham zowel nationaal als internationaal verder kunnen doen toenemen.

Als je meer hulp nodig hebt of andere vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.