Vandaag vertellen we je zonder geheimen, de oorsprong en het recept van een van de juwelen van de Spaanse gastronomie.

AARDAPPELOMELET, GEEN GEHEIMEN

Laten we beginnen met het verhaal:

We gaan terug naar de tijd van de verovering van Peru, toen de Spanjaarden, na te hebben waargenomen dat de inheemse bevolking deze vrucht consumeerde (genoemd in de Quechua-taal, papa), besloten om het naar Spanje te brengen. We zouden de waarheid missen, als we zouden zeggen dat het furore maakte en eerder erg populair was, integendeel, het was integendeel en het werd niet geaccepteerd.

Waar het een grote populariteit zou hebben, zou het in Engeland, Ierland, Italië en Nederland zijn, omdat het in koude landen groeide en in korte tijd grote gewassen kon produceren, waardoor het een perfecte vervanging is voor granen. Bovenal, in tijden van hongersnood en oorlog, omdat de vijanden, omdat ze ondergronds verborgen waren, ze niet vernietigden.

Het was al in 1720, toen een in Madrid wonende Ier, Enrique Doyle, Carlos III overtuigde van de voordelen die zijn productie met zich meebracht, zowel wat betreft voedsel als de lage kosten die het vereiste.

Vijf jaar later zou de aardappel of aardappel aanwezig zijn in de landen van het hele koninkrijk. Maar hoe kom je aan het recept voor de bekende Spaanse omelet?

Nou, het was niet toevallig, zoals we al zeiden, het eerste gebruik van aardappelen was als vervanging voor granen, waarmee het belangrijk was in de bakkerij-industrie, en weinig anders. Maar dankzij de verbeeldingskracht van de boerenvrouwen van Navarra zou het idee om te frituren in plaats van een mengsel van gekookte aardappel, water, zout, gist en tarwemeel uit te voeren. Het idee beviel het en het zou worden geperfectioneerd totdat het bereikte wat we nu kennen als een Spaanse omelet. En hoewel het in het begin een gerecht was dat alleen de bescheiden tafels waard was, zou het halverwege de 19e eeuw al aanwezig zijn bij allerlei soorten lunches.

In 1867, onze koning van die tijd, Alfonso XIII zou het aan de Prins van Wales aanbieden tijdens een bezoek van deze in ons land. En het werd zelfs onderdeel van het menu van het Spaanse restaurant op de Universele Expositie in Parijs.

Dat gezegd hebbende, laten we aan de slag gaan!

Hoe maak je een goede omelet?

Je zal moeten:

Bereiding van de Spaanse omelet

  1. Je moet de aardappelen schillen, wassen en drogen.
  2. We snijden de aardappelen in ronde vellen, niet erg dik. En we pocheren ze. Als ze klaar zijn, doen we ze in een grote kom en mengen we ze met de eieren. Laat rusten.
  3. Vervolgens voegen we dit mengsel toe in onze meest koekenpan met antiaanbaklaag en bruineren we op laag vuur gedurende 15 of 20 minuten. Als we zien dat het mengsel een consistente textuur en een gouden kleur heeft, zullen we ons omdraaien om de andere kant van de tortilla bruin te maken. Eenmaal gestremd, ook aan die kant, is het tijd om het te verwijderen en te pleisteren.

Profiteer!