Vandaag zullen we ons concentreren op de messen die nodig zijn om de kaas correct te snijden. Het is niet zo dat er zoveel variatie is als kazen op de markt bekend zijn, maar het is meer dan onmisbaar om ze te kennen om de snit optimaal te maken.

elke kaas specifieke mes

Om het eenvoudig te houden, zullen we kazen terugbrengen tot twee soorten: zacht of halfhard en hard. De messen die we zullen vinden, passen zich daarom aan deze twee classificaties aan.

  • De messen die we gebruiken voor zachte of halfharde kaas hebben altijd een gladde, geperforeerde lemmetrand. We zullen ook messen van het scheptype vinden, waarmee we het stuk kunnen oppakken terwijl we het snijden.


En in het geval van extra zacht, zullen we de lier gebruiken, een mes dat afziet van het snijblad om een ​​staaldraad te gebruiken die ons zal helpen dit soort kazen te snijden.

  • Messen voor harde kaas hebben een kartelrand zonder perforatie.


Waar zijn de perforaties voor? In principe om geen weerstand te bieden bij het snijden van de kaas, zodat deze niet aan het vel blijft plakken.

De manier waarop je de snede maakt, hangt al af van je techniek, maar we eindigen deze post met een laatste truc van een luxe gastheer: geef een hitteberoerte aan het mes zodat het warm is, omdat je op deze manier de gesneden met vrijwel geen moeite.