Vandaag brengen we je een zeer nuttige post, en dat wil zeggen, om je ham of schouder correct te snijden, heb je een goed hammes nodig dat klaar en scherp is. Daarom leggen we uit welke opties je hebt om het altijd bij de hand te hebben.

Als je het in je eigen huis durft te slijpen, is het eerste dat je nodig hebt een stoel. Dit is een element dat dezelfde afmetingen heeft als een hammes, maar dat in plaats van een scherp mes een ronde staaf heeft die wordt gebruikt om te slijpen.

  • Om te beginnen moet je het mes en de stoel schoonmaken met water en zeep, en ze drogen met een pluisvrije doek.
  • Vervolgens moet je het mes nemen met de hand waarmee je schrijft en de chaira met het tegenovergestelde (je moet de chaira te allen tijde stil en stevig houden).
  • Plaats het mes op het rek in een hoek van 15 graden en schuif het van begin tot eind over het rek, waarbij u probeert de hele rand van het hammes te doorbreken.
  • Als je eenmaal hebt geoefend, hoef je deze beweging keer op keer uit te voeren, totdat het mes helemaal scherp is. (Om het te controleren, kunt u uw vinger over het vel laten glijden, goed bedekt met een servet of keukenpapier).
  • Als je klaar bent, was je zowel het mes als de stoel opnieuw om metaalstof te verwijderen en vergeet niet om ze meteen te drogen om roest te voorkomen.


Naast deze mogelijkheid om je mes te slijpen, is er nog een ander alternatief, zoals de slijpsteen. De techniek zou hetzelfde zijn als bij de chaira, maar nu met de slijpsteen. Het wordt meer dan aanbevolen om dit type steen twee uur te laten weken voordat je het gebruikt, en om het oppervlak tijdens het slijpen niet in contact te laten komen met het mes, omdat we het dan kunnen beschadigen.

We raden deze opties thuis aan, omdat het ideaal is om het hammes voor elk gebruik op het hambeen of schouderblad te slijpen. Maar heb je geen stoel, slijpsteen of durf je het slijpen niet zelf te doen, dan heb je altijd de mogelijkheid om je materiaal naar een professional te brengen.

Vergeet ten slotte niet dat als ze scherp zijn zoals ze zouden moeten zijn, de hammessen veel snijden, dus wanneer u uw ham of schouder snijdt, plaats uw hand boven het gebied dat u snijdt, om te voorkomen dat u pijn doen.

En tot nu toe onze post vandaag. Zoals altijd hopen we dat u het nuttig vindt.

Tot ziens bij de volgende!