We praten niet alleen over ham bij Pata Negra Online, we houden van alle delicatessen van onze gastronomie! En kaas is er een van, in feite is het al sinds de oudheid.


Er is een grote verscheidenheid aan kazen op de markt, geschikt voor elk wat wils … maar weet je hoe je het, als je het eenmaal thuis hebt, op de juiste manier kunt bewaren? Voor het geval, vandaag vertellen we je hoe je het moet doen.

Je weet het misschien niet, maar een van de redenen waarom kaas een geschatte consumptiedatum heeft, is omdat het levend voedsel is, dus de eerste tip is: let op veranderingen in temperatuur. Te koud zorgt ervoor dat het uitdroogt, terwijl warmte leidt tot te veel zweten en als gevolg daarvan veranderen de textuur en smaak.

Een kaassoort die je wel of niet in de koelkast moet bewaren, zachte kazen zijn, waarvan de meeste 15 of 20 dagen geschikt blijven voor consumptie.

  • Verse kazen zijn de eerste die schimmel gaan maken. Bewaar ze in een bakje met deksel en zorg ervoor dat ze niet gaan gisten door zuurstofgebrek.
  • Camembert-kaas is bijvoorbeeld een van de best bewaarde in zijn originele verpakking, maar het wordt aanbevolen om het deel te bedekken dat is begonnen met doorzichtige plasticfolie.
  • De Roquefort of de Cabrales, kenmerkend voor hun sterke geur, worden bovendien het best bewaard in een bakje bedekt met doorzichtige plastic folie, waardoor wordt voorkomen dat uw geur de hele koelkast binnendringt.


Wat harde kazen betreft, wordt ook aanbevolen om ze tussen 7 ° C en 12 ° C te bewaren, dat wil zeggen in de koelkast, maar deze keer in het minst koude deel. Alleen zo bewaar je ze maandenlang.

  • Manchegos, zowel uitgehard als halfuitgehard, moeten na het starten worden bedekt met doorzichtige plasticfolie of vetvrij papier. Laat de rest, dat is zonder begin, ademen.
  • Een andere conserveringsoptie is om ze in olie te dopen. In dit geval zouden we het hebben over porties of blokjes, niet over de kaas in zijn geheel, en je zou ook verschillende aromatische kruiden kunnen toevoegen, die hem na een tijdje een andere smaak zouden geven.


Onthoud tot slot dat, hoewel het wordt aanbevolen, ongeacht hun hardheid, om ze in de koelkast te bewaren, je ze niet moet vergeten om ze minstens een uur op kamertemperatuur te laten voordat je ze gebruikt.

Heeft iemand zin in een kaasmuts?