Vandaag zullen we ons concentreren op het uitleggen hoe mogelijke fraude bij het kopen van een Iberische ham kan worden voorkomen. Vooral nu deze data naderen, Kerstmis, waar ongelooflijke aanbiedingen en koopjes verschijnen. U weet al dat het onze taak is om u producten van topkwaliteit te bieden tegen een eerlijke prijs, maar u moet weten dat er producenten zijn en zelfs grote winkels die niet zo eerlijk zijn.

Niet lang geleden, begin 2018, heeft de burgerwacht een onderzoek ingesteld naar de grootste verkoper van Iberische ham in Spanje, Comapa, wegens vermeende voedselfraude en onregelmatigheden in de etikettering van het product. Het bedrijf waarin de Comapa-hammen werden gedistribueerd, was Carrefour en de hammen werden onderzocht omdat ze geen goedgekeurde certificering hadden. In het etablissement werden niet-gecertificeerde hammen met eikelvoeding verkocht voor een waarde van 195 euro, stukken die, als ze echt waren, op de markt 300 euro zouden hebben.

Naast het gebrek aan certificering, werd er argwaan over de zuiverheid van de genealogische oorsprong van de voor deze productie gebruikte varkens.

Dit werd de desoriëntatie en de commotie, die aan de consument werd gemeld, en er werd getracht de door de wet van Cañete goedgekeurde regelgeving (met inwerkingtreding in 2014) bekend te maken via waarvan het Iberisch varken en zijn zuiverheidspercentage standaard gecertificeerd moeten zijn. De etikettering moet het percentage Iberisch ras weergeven: 100%, 75% en 50%, en ook als een onderscheidend kenmerk, de introductie van een reeks gekleurde zegels (zwart, rood, groen en wit) die aangeven of het stuk was Het is 100% Iberisch of een gekruiste Iberiër en het voersysteem dat de gorrino heeft meegebracht (eikel, veldaas, aas).

Dat wil zeggen, wanneer u een ham koopt, altijd, altijd, altijd, moet u kijken naar de oorsprongscertificering en natuurlijk de etikettering.

Maar daarnaast kunt u de verschillende hammen onderscheiden op basis van hun morfologische kenmerken door deze tips te volgen:

  • Een 100% Iberico eikel-gevoede ham heeft normaal gesproken een smalle en langwerpige schacht. En je lichaam zal fijn en glanzend zijn (door natuurlijk vet).
  • Een Iberico ham met eikelvoeding gekruist tot 50% of 75% heeft de grofste schacht en een grover lichaam. Binnenin zal het vlees rozerood zijn, hoe rozeer hoe minder zuiver het dier zal zijn.
  • Een Jamon de Campo-aas of Iberisch aas zal volumineuzer zijn dan de vorige en zal die zachtheid en die natuurlijke glans missen.


En als je nog steeds twijfelt, is iets dat niet faalt de eerlijke prijs. Bij benadering is de prijs van een gecertificeerde Iberische ham vastgesteld op ongeveer 25 euro / 100 gram als het een zwarte zeehond betreft; 15 euro / 100 gram als het rode zegel is; 12 euro / 100 gram als het groen zegel is; en 8,50 euro / 100 gram als het een witte zegel is.

Zoals altijd hopen we dat we behulpzaam zijn geweest.

Tot ziens!