Vandaag hebben we het over olijfolie. We zullen uitleggen wat de belangrijkste voordelen zijn die het voor uw gezondheid biedt, en de verschillende varianten die u op de markt kunt vinden. Laten we beginnen!

We weten dat 30% van het vruchtvlees van de olijf olie is. We weten ook dat de manier waarop de olijfolie wordt gewonnen, het uiteindelijke resultaat van de olie zal markeren.

De meest traditionele methode die hiervoor bekend is, is door met een pers te drukken, en in feite is dit de techniek die alle kenmerken van het voedsel het beste behoudt, hoewel het vanwege de complexiteit niet in gebruik is.

Een andere methode die wordt gebruikt, is door centrifugeren, waarbij de verschillende elementen worden gescheiden en vervolgens worden fijngemaakt. Het is tegenwoordig de meest gebruikelijke techniek en dankzij deze wordt een olijfolie van hoge kwaliteit verkregen.

Er is ook een laatste methode waarbij alleen oliën van mindere kwaliteit worden verkregen. Het is om de olie die in de pulp achterblijft opnieuw te extraheren na een eerdere mechanische extractie.

En nu we de verschillende soorten extractie al hebben gezien, gaan we verder met het bekijken van de verschillende soorten verkregen oliën en hun kenmerken:

We beginnen met vergine en extra vergine olijfolie, die worden verkregen door mechanische extractie en zonder gebruik van geraffineerd.

De extra vierge olie mag de zuurgraad van 0,8 ° niet overschrijden en wordt beschouwd als olie van de hoogste kwaliteit. In het bijzonder wordt de EVOO altijd door persen gewonnen, maar koud uitgevoerd en wordt alleen de olie die uitsluitend bij de eerste persing is verkregen, opgeslagen.

De kwaliteit van de olijfolie van eerste persing is iets slechter. De zuurgraad is meestal 2 °.

De olijfolie (droog) is een mengsel van olijfolie van eerste persing en geraffineerde olijfolie. (Van de drie is dit de slechtste kwaliteit). Geraffineerde olijfolie krijgt deze naam omdat er een raffinageproces is toegepast op basis van het gebruik van hoge temperaturen, waardoor het de verworven negatieve organoleptische eigenschappen kan elimineren, maar uiteraard ook de kwaliteit ervan zal verminderen.

Zoals je kunt raden, zijn de voordelen van EVOO niet uitbreidbaar met andere oliën, die wel voordelen bieden, ja, maar in mindere mate. Daarom is geld uitgeven om een ​​goede olie te kopen een van de beste investeringen die je kunt doen, omdat je geld investeert in gezondheid.

Tot de eigenschappen die aan olijfolie worden toegeschreven, behoren:

  • Het heeft een laag gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Het produceert minder gevaarlijke stoffen voor de gezondheid tegen oxidatie.
  • Het helpt het cardiovasculaire risico te verminderen vanwege het gehalte aan oliezuur en antioxidanten.
  • Voorkomt vroegtijdige huidveroudering.
  • Het wordt een ontstekingsremmende werking in het menselijk lichaam toegeschreven, daarom helpt het gewrichts- en spierpijn te verminderen.
  • Voorkomt natuurlijk constipatie.
  • De consumptie is gerelateerd aan een lager risico op obesitas en diabetes type II.


En nu u weet welke soorten olijfolie er zijn, en waarom, kunt u ons vertellen wat voor soort olie u gewoonlijk thuis heeft?