Eikel is een vrucht die afkomstig is van bomen van het geslacht Quercus, die we meestal in de weiden van Extremadura vinden. Het is fundamenteel bekend als een van de belangrijkste levensonderhoud van Iberische varkens tijdens de Montanera-periode, en een van de redenen waarom Iberische ham die karakteristieke smaak heeft.

Zoals verwacht heeft het ook meerdere voordelen voor mensen:

  • Het heeft een hoog antioxidantvermogen.
  • Bevat geen gluten.
  • En het voorziet ons van onverzadigde vetten.
HOE GEZOND IS EIKEL VOOR MENSELIJKE CONSUMPTIE?

Als we terugkijken op de geschiedenis, is er zelfs genoeg archeologisch bewijs van consumptie van eikels op het noordelijk halfrond, en het wordt beschouwd als een sleutelfactor in de levensduur van de Amerikaanse Indianen. De voordelen zijn zo groot dat FAO als eerste voedsel wordt voorgesteld in het geval van een voedselcrisis, vanwege de voedings- en calorische waarde die het biedt. Het succes is zo groot dat er tegenwoordig een opleving is om de consumptie ervan aan te moedigen en op te nemen in de menselijke voeding, in landen als de Verenigde Staten, Griekenland en Portugal.

Dus waarom is het niet zo populair als andere noten? We vinden de reden in zijn diep bittere smaak. Dat wil echter niet zeggen dat er geen technieken worden gebruikt om het te neutraliseren, zoals het fruit enkele maanden vergisten met zout en water, of het onder verschillende vormen verwerken, in bloem of olie.

En daarnaast is er een Europees project gecreëerd, dat de commercialisering van een soort die zoete eikels produceert stimuleert, en daarom wordt de productie ervan aanzienlijk bevorderd en verhoogd. Het lijkt erop dat het, hoewel het in onze voeding niet regelmatig voorkomt, in korte tijd zo zal worden.

Blijf de trends voor en geniet vandaag nog van de voordelen van de eikel.

We zien je in de volgende post!