Deze ham wordt gevoed met eikels. Je hebt dit vast wel eens eerder gehoord … Maar betekent dit dat het varken waaruit die hampoot is gehaald, uitsluitend en uitsluitend met eikels is gevoerd? Vandaag vertellen we het je!

Als u een van degenen bent die gelooft dat inderdaad, eikelhammen afkomstig zijn van varkens die uitsluitend met eikel worden gevoed, dan heeft u het mis. En het is dat dit materieel onmogelijk zou zijn, aangezien de eikel die we in bomen van verschillende soorten kunnen vinden, net als andere vruchten, hun eigen groei- en rijpingscyclus hebben. Dit begint meestal in het voorjaar en duurt tot het najaar. En het is wanneer het begint te vallen, wanneer het door deze dieren moet worden geconsumeerd, daarom zal het weideseizoen op deze datum samenvallen, in de zogenaamde Montanera.

Deze periode loopt van oktober tot januari, ongeveer. We moeten weten dat dit de laatste fase is van het fokken en vetmesten van het Iberische varken, dat wil zeggen dat tegen de tijd dat het dier dit punt heeft bereikt, het dier al is gevoederd op basis van natuurlijk voer, en zelfs tijdens deze periode zal het ook zijn voer aanvullen in het weiland, met een grote diversiteit aan aromatische kruiden en natuurlijke weiden, die voor die karakteristieke smaak zorgen.

U weet dus al dat eikelhammen niet afkomstig zijn van varkens die uitsluitend op eikel worden gevoerd, maar dat ze eikel op het etiket vermelden, het is ongetwijfeld een bepalend kenmerk dat de kwaliteit van de ham zal bepalen.

We wachten op je in de volgende post!