De uitmuntendheid van de 5J Jabugo Hams staat buiten kijf. En vandaag vertellen we je waarom.

Het productieproces van deze stukken is sinds de oorsprong trouw gebleven, waardoor de zuiverheid van het ras en de authenticiteit van de smaak behouden blijven. En het is dat de inwoners van Jabugo eeuwenlang hebben gewijd aan de uitwerking van de authentieke 100% Iberische ham, die van generatie op generatie is overgedragen, de wijsheid die door de jaren heen is verworven.

Deze gemeente ligt in het natuurpark Sierra de Aracena en Picos de Aroche (door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat Dehesas de Sierra Morena). De velden, Dehesa genaamd, zijn een plek waar de flora en fauna in harmonie groeien, maar ze worden zonder twijfel gewaardeerd omdat de eikel erin groeit, het belangrijkste fruit om de beste 100% Iberische ham te krijgen.

De varkens grazen in dit weiland tijdens hun vetmesting, en de oefening die ze in deze periode zullen uitvoeren, zal een grotere infiltratie van het vet mogelijk maken, waardoor het stuk ham een ​​ongeëvenaarde textuur en smaak krijgt.

Je moet weten dat Cinco Jotas Hams van 100% Iberische varkens komen. Met een zuiverheid bepaald door zijn genealogisch boek, waar zowel de vader als de moeder 100% Iberisch zijn. Dit geeft u een Black Label-garantie. Wat betekent het? De zwarte etikettering certificeert het product als 100% Iberico de Bellota en staat synoniem voor uitmuntendheid en kwaliteit. Alleen producten die met dit label zijn gemarkeerd, kunnen “pata negra” worden genoemd.

Zoals u kunt zien, is het verouderingsproces traditioneel, evenals het uitwerkingsproces.

De kelders zijn natuurlijk, maar ze behouden een constante vochtigheid en temperatuur, waardoor ze een langzame en natuurlijke genezing bereiken. Van daaruit zal deze delicatesse door de handen van de verschillende meesters gaan tot het langverwachte eindresultaat wordt bereikt.

De Profiler

Dankzij zijn techniek zorgt het voor de juiste rijping van het stuk voordat het wordt gezouten, waarbij de exacte hoeveelheid vet wordt verwijderd om te voorkomen dat het stuk uitdroogt of verhardt.

Hij zal ook verantwoordelijk zijn voor het markeren van de bijgesneden hammen om een ​​grondige kwaliteitscontrole te vergemakkelijken.

De persoon die verantwoordelijk is voor het zouten

Elke 100% Iberico Ham wordt handmatig begraven in zout uit de Atlantische Oceaan.

Maar deze actie zal gebaseerd zijn op een perfecte berekening van het gewicht van het stuk, de concentratie zeezout en de hoeveelheid zout, wat de kwaliteit van het stuk zal bepalen.

De bewaarder van de drogers

Het is verantwoordelijk voor het bewaken van de perfecte balans tussen temperatuur en vochtigheid.

Cinco Jotas-drogers bevinden zich op 650 m. hoogte, gegevens die bijdragen aan het behoud van het lokale microklimaat van het gebied.

De cellarmaster

Meestal is het ook de persoon die de setting van het stuk uitvoert. Dit werk vereist een groot reukvermogen, omdat je tijdens de ham-inham meer dan 100 verschillende geuren kunt waarnemen, die moeten worden onderscheiden voor dagelijkse monitoring van het stuk, totdat het een uitstekende kwaliteit bereikt en kan worden aangeboden aan de consument.

En het is dat een gerecht van authentieke Pata Negra-ham ongeveer 5 jaar nodig heeft om te bereiden, als we de twee levensjaren van het Iberische varken in het veld toevoegen, plus de twaalf maanden van zouten en drogen en de drie jaar van uitharding in de kelder.

Het is zonder twijfel het wachten waard om te genieten van dit plezier dat ook wordt aanbevolen voor uw gezondheid. Omdat het een hoog oliezuurgehalte heeft, helpt het LDL-cholesterol (het schadelijk voor het lichaam) te verlagen en voorkomt het hart- en vaatziekten.

Als je vastbesloten bent, onthoud dan dat je een goede 5J Jabugo Ham beschikbaar hebt op minder dan een klik afstand. Een hele delicatesse die je niet kunt proberen!