Wat zijn de kenmerken van deze ham met bijna meer dan een eeuw traditie? We zullen het je vertellen.

Op het gebied van de ‘witte’ varkensindustrie is Serrano Ham ongetwijfeld het product met de hoogste prijs op de markten. In die zin zijn Serón Hams een van de bekendste producten, met een andere kwaliteit waardoor ze in 2012 de IGP (Protected Geographical Indication) gebruikten.

Het oudste bedrijf dat Serrano-hammen produceert: Jamones de Serón 1880, werd opgericht in de laatste decennia van de 19e eeuw. Maar de praktijk van het genezen van binnenlandse ham kwam meer dan vijf eeuwen geleden bij Serón, in feite verspreidde het zich over het zuiden van het schiereiland na de herovering van Granada en Almería, sinds de katholieke vorsten de consumptie van afgeleide producten introduceerden. van het varken als politiek-religieuze maatregel om de Moren aan te vallen en hen te dwingen zich tot het christendom te bekeren.

Vandaag hebben we het over een geconsolideerde sector in de regio, met verschillende bedrijven die 50% van hun omzet concentreren in landen als Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Korea, Brazilië of Mexico. De locatie van Serón, op een hoogte van 900 meter, bevordert een perfect microklimaat voor de genezing van hammen. Het heeft gematigde winters en zomers en bovendien met de totale afwezigheid van vervuiling waardoor het een ideale locatie is.

Maar hoewel ze de perfecte locatie hebben, is het een nieuwsgierigheid die u moet weten dat hun varkens daar niet fokken. Volgens de regelgeving kunnen ze witte varkens die in landen van de Europese Unie zijn grootgebracht, gebruiken voor de productie van hun hammen (hoewel de meeste voornamelijk in Spanje worden gekocht). De races moeten echter de volgende zijn: Large White, Landance, Belgian White, Pietrain, Chato Murciano en Duroc. (Zoals u weet, is het bekend dat de laatste de vetinfiltratie in wit varkensvlees verbetert, wat de uiteindelijke smaak positief zal beïnvloeden).

En tot slot komen we bij wat Serón Ham precies onderscheidt van de rest, de lichtzoete smaak, vanwege een kortere zoutperiode, en unieke nuances die worden gegeven door de aromatische planten die groeien in de Sierra de Los Filabres , zoals tijm of rozemarijn.

Een echt genot dat herkenbaar is aan een felrode kleur bij het snijden en een vet met een gladde, glanzende consistentie en een geelachtig witte kleur, die u niet mag missen.