Vandaag hebben we het over een vrij veel voorkomende aandoening bij hammen, hoewel zeker onaangenaam. Ze zijn de beroemde hamluis of mijten. (Ja, dezelfde die we bij ons thuis kunnen vinden en die verschillende allergieën veroorzaken, maar in dit geval kunnen ze ook de mogelijke boosdoeners zijn die onze ham heeft bedorven).

Normaal komen deze piojillos uit de fabriek en dat wil zeggen, ze vallen ons hambeen meestal aan in de rijpingsfase, wanneer het zich nog in droogkamers en kelders bevindt, en het uiterlijk kan verband houden met veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Hoewel ze er ook voor kunnen zorgen dat uw stuk Iberische ham al thuis is en er zelfs mee begonnen bent.

Hoe weet je of je ham mijten heeft?


Eerste symptoom (en misschien wel het meest voor de hand liggende), je zult ze zien. Normaal gesproken hebben ze een witachtige kleur die kan variëren tot bruin, en ze zullen je ham geheel of gedeeltelijk bedekken.

Als dit bij u gebeurt zodra u uw ham start, retourneer deze dan. Het bedrijf is zich er zeker niet van bewust dat hun hammen deze aandoening hebben en door hen te informeren, zullen ze kunnen verifiëren of de omstandigheden van hun kelders toereikend zijn.

Als u daarentegen de aanwezigheid van deze luizen waarneemt op het moment dat u met uw hambeen begint, kunt u doorgaan met het reinigen van het aangetaste deel (het stuk snijden met het aangetaste deel), om later spek of boter te smelten en het hele stuk te coaten . Hiermee kunt u de verspreiding van deze mijten in andere gebieden voorkomen.

Wat je ook nooit zou moeten doen, hoe vaak ze je ook adviseren, is om de ham met water te wassen, te bevriezen of een soort chemisch product te gebruiken. Ten eerste omdat water de verspreiding van mijten niet zal voorkomen, en bovendien zou water de luchtvochtigheid verhogen. En ten tweede, omdat u bedenkt dat uw Iberico-ham een ​​voedingsmiddel is, en daarom moet u vermijden dat u chemische elementen toevoegt die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

Ter afsluiting herinneren we u eraan dat, om uw Iberico-ham in een goede staat te houden en zo lang mogelijk te bewaren, u hem op een plek met optimale hygiënische omstandigheden moet plaatsen, en bovendien raden we u aan de hoes en het touw dat u ermee ophaalt, te verwijderen.