Vandaag gaan we het hebben over de verschillende stukken vers Iberisch vlees die er zijn. Al deze namen hebben iets gemeen: ze komen van het Iberische varken. Deze sneden zullen verschillen afhankelijk van het deel van het varken waaruit ze worden gehaald. We lichten ze hieronder toe.

Welke soorten Iberisch varkensvlees zijn er gesneden?

  • Sirloin: Dit is een van de meest geconsumeerde en meest gewaardeerde delen van het varkensvlees. Deze snee komt van de onderrug van het varken, tussen de onderste ribben en de ruggengraat. Gelegen in een gebied van het varken dat weinig werkt, zal het zeer zacht en mager vlees extraheren.
  • Veer: Deze snit komt van de bovenkant van de varkenslende en is driehoekig van vorm. Deze snit is de laatste jaren erg populair geworden en wordt steeds meer gewaardeerd door consumenten. Dit stuk is meestal klein, maar erg mals en lekker dankzij het geïnfiltreerde vet.
  • Lendenen: Dit is een van de bekendste delen van het Iberische varken. Deze snede komt van het ruggengraatgebied en onder de varkensribben. Omdat het zo’n groot onderdeel is, kunt u veel gerechten bereiden, heel of gesneden. Dit deel van het varken is zeer geaderd en heeft een milde smaak.
  • Geheim: deze snit staat ook bekend als een kruiskop. Het komt van het binnenste deel van de wervelkolom dat zich het dichtst bij de schouder bevindt. Het is een van de best gewaardeerde delen van het varken omdat het erg lekker en sappig is. Het heeft veel aderen, wat het een ongeëvenaarde sappigheid en textuur geeft.
  • Waaier: Dit is het deel van het varken dat de ribben aan de buitenkant omhult. Het heeft veel vetmarmering, waardoor het erg lekker en sappig is. Het wordt normaal gesproken gebruikt voor grills of barbecues omdat het erg sappig is. Deze naam wordt gegeven door de vorm die het heeft, wat lijkt op een ventilator.
  • Prey: Deze snit wordt gewonnen uit de kop van de lendenen, boven de varkensschouder. Het is het deel van het varken dat de grootste vetader heeft geïnfiltreerd door het deel van het varken waarin het wordt aangetroffen. Het is ovaal van vorm en heeft een gemarmerd uiterlijk.