Olijfolie, een product dat in de meeste huizen aanwezig is. Een sap dat afkomstig is van de olijf en dat is ons meest waardevolle bezit. Daarom is het niet meer dan eerlijk dat we weten hoe we het goed kunnen bewaren om zo lang mogelijk van de kwaliteit te genieten.

  • Om te beginnen is het heel erg belangrijk om het uit de buurt van warmtebronnen te houden. Omdat blootstelling aan hoge temperaturen kan leiden tot een verandering in de textuur. Het wordt aanbevolen om het op een temperatuur tussen 16-24 graden Celsius te hebben, maar als je in gebieden woont waar het erg heet is, is je oplossing om het in de koelkast te bewaren. U hoeft zich geen zorgen te maken over overtollige kou, of als u het ziet stollen. De olie zal weer tot zijn recht komen zodra je hem op kamertemperatuur zet.
  • De meest geschikte containers voor het bewaren van de olie zijn altijd blik of donker glas. En is dat een andere factor die u kan beïnvloeden, blootstelling aan licht. Als uw container transparant is, probeer hem dan op een donkere of slecht verlichte plaats te bewaren.
  • Extra vierge olijfolie staat bekend om al zijn antioxiderende eigenschappen, maar als het toch lange tijd achterblijft bij blootstelling aan zuurstof, zal het muf worden. Bewaar hem daarom in een gesloten bakje. En verre van mogelijk, van producten met intense aroma’s, loop je het risico ze uiteindelijk te absorberen.
  • Om te eindigen, zullen we het hebben over polyfenolen. Stoffen die met het verstrijken van de tijd simpelweg verminderen, zonder er iets aan te kunnen doen.


Houd er rekening mee dat deze conserveringstips in het algemeen kunnen worden gebruikt, met name naar extra vierge olijfolie. En de rest van de oliën kan afkomstig zijn van mengsels van olijfolie en geraffineerd, en bevat daarom onzuiverheden of vocht, wat hun levensduur verkort.

We hopen dat we je hebben geholpen met het conserveren van olijfolie.

En, zoals altijd, tot ziens in de volgende post!