Het is u op dit moment misschien niet duidelijk hoeveel waar is in de verklaringen die ervoor zorgen dat Iberico Ham een ​​gezond product is. Daarom geven we je vandaag wat informatie om die twijfels weg te nemen en dat je zonder schuldgevoel van dit eten kunt genieten. Laten we beginnen!

Iberische ham is een bron van dierlijke vetten. Klopt, klopt, maar maak je geen zorgen: we hebben te maken met goede dierlijke vetten. En het is dat het Iberische varken, of liever zijn vetten, meer dan 55% oliezuur (enkelvoudig onverzadigd) bevat. Wat betekent dit? U moet gerust zijn, omdat deze vetten, zoals is aangetoond in verschillende wetenschappelijke onderzoeken, een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed, het heilzame (HDL) verhogen en het schadelijke (LDL) verminderen. We worden geconfronteerd met een hart-gezond voedsel, alleen overtroffen in eigenschappen door onze vierge olijfolie.

Zorg voor vitamines. Ja. Onder hen: B1, B6, B12 en foliumzuur (gunstig voor het zenuwstelsel en de goede werking van de hersenen). Het heeft ook een hoog gehalte aan vitamine E (wat een krachtige antioxidant is) en bovendien bevat het mineralen zoals koper, (essentieel voor botten en kraakbeen), of calcium, ijzer, zink, magnesium, fosfor en selenium, betrokken bij de strijd tegen veroudering.

Het is een uitstekende vervanger voor rood vlees, wat betreft eiwitbijdragen. 100 gram Ham bevat min of meer 43 gram eiwit en levert minder dan 250 kcal.

En dus? Is er niets negatiefs aan de consumptie van Iberische ham? Als dat zo is, vinden we de achillespees, in het zout. De WHO beveelt aan om maximaal 5 gram zout per dag te consumeren om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. En de ham heeft zout, in feite is het een element dat niet kan worden weggelaten tijdens de uitwerking, en fungeert het ook als smaakversterker. De sleutel is daarom, zoals altijd, met mate of evenwicht.

Toch moet je er rekening mee houden dat we het hebben over dezelfde zoutgehaltes die bijvoorbeeld Roquefort-kaas of olijven kunnen hebben, en toch zou het nog steeds minder zout zijn dan Serrano Ham (5%), dat van Bayonne (5,5%) of die van Parma (5,7%).

We hopen, zoals altijd, hebben we geholpen om uw twijfels weg te nemen. Je weet al dat je, als je vragen hebt over de Iberische wereld, contact met ons kunt opnemen … We gaan genieten van een goede en gezonde Iberische hamtapa.

Tot de volgende post!