Misschien heb je het jezelf nooit afgevraagd, maar je moet het zeker weten. En het is dat het verkeerd snijden van een Iberische ham afbreuk kan doen aan de smaak. Daarom praten we vandaag in onze post over het keukengerei dat u bij de hand moet hebben, voor het geval u op het punt staat uw Iberico-ham te starten. En daarnaast geven we aan hoe je moet snijden om de beste kwaliteit van je stuk ham te krijgen. Laten we beginnen!

belang goed snijden iberico serranoham

Het eerste dat u ongetwijfeld nodig heeft, is een hamhouder, waardoor u uw hambeen gemakkelijker kunt vasthouden en later kunt snijden. Daarnaast moet je deze 3 soorten messen bij de hand hebben:

  • Ontschorsmes: Slagersmes met een lengte van 20 tot 30 cm, met als belangrijkste functie het schoonmaken en, zoals de naam al aangeeft, het schillen van de ham.
  • Puntilla: Mes met een mes dat een afmeting tussen 8 en 12 cm bereikt, die normaal gesproken wordt gebruikt om de botten van de ham te markeren en te scheiden.
  • Hammes: het dunne en langwerpige mes, dat u helpt de plakjes ham te verkrijgen.

Van deze 3 soorten messen zijn alleen het takje en het hammes essentieel (aangezien je de ham met het takje kunt schillen, zonder dat je een ontschorsingsmes nodig hebt). Ah, we mogen de chaira niet vergeten, een element dat je bij de hand moet hebben om je messen te slijpen.

En nu we de tools al hebben, is het belangrijk om te weten dat: als je je ham gaat starten, maar je bent met weinig of je schat dat de consumptie ervan niet regelmatig zal plaatsvinden, raden we je aan om de Iberische ham te starten vanaf de verstikken. (hoef naar beneden). Waarom? Omdat het het meest uitgeharde en minst sappige deel van de ham is, zal je ham tegen de tijd dat je bij de foelie komt niet uitgedroogd zijn, omdat het gebied dat het snelst uitdroogt, precies het gebied is waarmee je bent begonnen.

Aan de andere kant, als u uw consumptie op een belangrijke datum gaat doen en u meteen van het sappigste deel met het uwe wilt genieten, begin dan met de foelie (hoef kijkt omhoog).

Wat u moet doen, beslissen waar u besluit te beginnen, is om alleen het vet te verwijderen van het deel dat u gaat starten (nooit meer dan nodig), en zodra het magere deel is bereikt, schakelt u over op het hammes. Het wordt aanbevolen dat uw plakjes ongeveer 4 of 5 cm lang zijn en zo dun als een vel papier. (Dit krijg je met veel oefenen!). Dus als je ziet dat je geen geduld hebt, of simpelweg geen plek hebt om je hambeen op te bergen, is er ook een van de meest succesvolle opties om over te schakelen naar vacuümverpakte Iberische ham-enveloppen.

Er zijn geen excuses om op elk moment van uw Iberico-ham te genieten, en op een volledig professionele manier gesneden!

Zoals altijd hopen we dat onze post nuttig voor je is geweest. Tot de volgende post!