Waar komt de gewoonte van de kerstmand vandaan?

Waar komt de gewoonte van de kerstmand vandaan?

Er zijn gebruiken die we behouden, ervan overtuigd dat ze typisch zijn voor dit land en de Spaanse cultuur. Een traditie die wortelt in deze datums is het weggeven van klanten, werknemers of vrienden met een mand vol eten en drinken. Het is de beroemde en verwachte “Kerstmand”. Maar hier is het de moeite waard om te benadrukken dat de traditie van het geven van een mand met voedsel al bekend was in de Romeinse tijd. Ze noemden het “sportula”, omdat het in een mandje met esparto of teenwilg zat. Na verloop van tijd werd de naam “sportula” synoniem met een geschenk of beloning.
In december was er een zeer belangrijke sportula, die samenviel met Saturnalia, ter ere van Saturnus. Het werd gevierd met offers en een openbaar banket. Dit festival werd zeer gewaardeerd door de mensen en werd gedurende meerdere dagen gevierd, tot 23 december. Tijdens deze feestelijkheden werden de huizen versierd met planten en werden kaarsen aangestoken. De Romeinen schonken geschenken onder vrienden en familie, en wisselden de sporten uit met olijfolie, laurier, gedroogde vijgen en ander voedsel. Het was het einde van de donkere periode van het jaar en het begin van de periode van licht; de geboorte van de Zon Invictus, samenvallend met de winterzonnewende en het begin van de langste dagen.

Waar komt de gewoonte van de kerstmand vandaan?

Waar komt de gewoonte van de kerstmand vandaan?

Deze vieringen waren zo ingebakken, dat de christelijke hiërarchie grote problemen had om deze vieringen te beëindigen. Er was geen ander middel dan de geboorte van de Romeinse god Sol Invictus vervangen door de geboorte van Jezus van Nazareth. Sommige van de voorgaande gebruiken zijn aangepast aan de christelijke viering die vandaag bekend staat als eerste kerstdag. Kerstmis is daarom een ​​assimilatie van de kant van de kerk van heidense gebruiken, die aan de figuur van Jezus Christus hetzelfde symbolische karakter van wedergeboorte verleent als de zon. Net als voorheen moedigen vandaag ook deze datums ons aan om geschenken aan te bieden om de banden die we hebben gecreëerd te behouden en te versterken.
Het geven van een mand met goed voedsel is een meer oude gebruik dan het lijkt. Het is veranderd in het weerspiegelen van de goede relaties tussen de bron en de plebs in het oude Rome om volledig geaccepteerd te worden door de huidige maatschappij. We hopen dat deze prachtige gewoonte blijft groeien. We weten allemaal dat vrijgevigheid dringend is.
Als u een kerstmand wilt geven aan uw volgende vrienden of klanten, zijn dit onze voorstellen.